Med en nydelig KIA-kake var det virkelig noe å se frem til etter samlingen! Foto: Hallgeir Berge

En storartet feiring av vårt flerkuturelle fellesskap!

Deltakere fra mange land kom sammen for en inspirerende samling på avslutningshelgen av høstferien i Bergen.
Så befriende å endelig få samles igjen med så mange venner, med tryggheten av å være vaksinert, sier Awet Tesfay.

En etterlengtet inspirasjonssamling kunne omsider gjennomføres på det store møtelokalet Betlehem i Bergen sentrum, hvor KIA Bjørgvin har tradisjon for å samles for julefeiring i romjulen. Koronaviruset satte en stopper for det i julen i fjor, og vi måtte vente lenge på å få gjennomført denne inspirasjonssamlingen også. Men etter at regjeringen åpnet samfunnet igjen kunne vi endelig få til en storsamling igjen, og for en feiring det skulle bli!

Mange bidrog på kjøkkenet for å lage over 100 porsjoner nydelig mat, og KIAs frivillige medhjelper Leake Tewelde (t.h.) vasket lokalet så alt så skinnende fint ut. Foto: Diana Avalos Gil

Over 100 personer samlet seg lørdag 16. oktober som en verdig avslutning på årets høstferie, hvor flere kom i sitt opphavslands nasjonaldrakter og festglade kvinner kom tidlig på morgenen for å forberede en utsøkt etiopisk middag. Det ble brukt ingredienser sendt direkte fra Etiopia for å lage et autentisk injera-måltid, som er pannestektbrød laget av teffmel. I tillegg hadde deltakere fra både Kenya, Eritrea, Etiopia, Mexico og Norge med seg kaker og desserter som ble spist etter et møte hvor både personlige og inspirerende historier ble delt. Og kaken som bokstavelig talt tok kaken, hadde den etiopiske konditoren Gezahegn Fikre Fekadusom brukt flere dager på å lage. Han er en trofast deltaker i mannsgruppen i Bergen, og gjorde det han kunne for at kaken skulle bli helt perfekt.

- Både utseendet og smaken er helt avgjørende, og jeg hadde store planer for denne kaken. Jeg ville at KIAs logo skulle skinne i den rektangulærformede kaken, som var over en meter bred og svært tjukk for at det skullevære nok til 100 porsjoner. Og for at smaken skulle være best mulig så kunne den ikke stå for lenge fremme i varmen, så jeg kom etter at møtet hadde begynt slik at dette skulle bli en iskald delikatesse som alle kunne glede seg over, forteller Fikre oppglødd.
Denne store kaken, med KIAs logo i midten, vant oppmerksomheten blant de mange gode kakene. Foto: Hallgeir Berge

Det var bra for samlingen at en deltakerne ikke fikk øye på den største kaken før samlingen, for det kunne tatt noe av fokuset fra et variert og inspirerende program.

Inspirerende samarbeid

Landsstyreleder Magne Mjærum kom fra Oslo til Bergen for å ta del i samlingen. Foto: Hallgeir Berge

Landsstyreleder Magne Mjærum kom fra Oslo for anledningen, og det var godt at han kunne vise at det lokale KIA-engasjementet med så mangefrivillige i Bergen hører til i en større sammenheng med en felles visjon. Han holdt et inspirerende innlegg om hvor mye nordmenn kan lære av nye landsmenn, at vi trenger hverandre, og at det svært positivt at vi kan jobbe sammen med ulik bakgrunn og kompetanse.

- Det var veldig kjekt og inspirerende å være med på samlingen og se KIA Bjørgvin utfolde seg, for det er viktig for oss i styret å ha kontakt med arbeidet ute i regionene. Jeg trives utrolig godt i et slikt kulturelt mangfold som det ble i Bergen, med en stor familiesamling og så mye barnelek i tillegg til hyggelig prat, sier Magne.

Møtelederne Sunniva Kvamsdal Sveen og regionleder Hallgeir Berge viste fra de nye prosjektsatsingene i Bjørgvin, som er kommet i gang i år etter at Arna asylmottak ble lagt ned i desember 2020. Det var også gledeligfor mange barn og voksne med innvandrerbakgrunn å se bilder og videoer av seg selv på storskjermen fra større arrangement i Bergen.

Drømmen om å reise på ferie

Elin Marøy hadde hatt 8 jenter på overnatting i høstferien, og de hadde øvd på to salmer som ble fremført på samlingen. Foto: Diana Avalos Gil

Det som har vært noe av det mest inspirerende for KIA Bjørgvin i år, er å bli kjent med den lokale menigheten Bethel Bergen og det store hjertet de har for diakonalt arbeid. For med ønske om å gi en sommerferieopplevelse til barn fra familier med begrensede økonomiske midler, så kontaktet de regionleder i Bjørgvin for aktuelle deltakere. Og blant vårt nettverker det mange å velge mellom, for «å reise på ferie» er ikke noe som flyktninger har tradisjon for å gjøre, men siden det er så mye snakk om det blant barn og unge i Norge så var det fantastisk å kunne invitere deltakere med innvandrerbakgrunn til en ferieopplevelse. Og sommerferieuken ble en stor suksess, et minne for livet for barna, som også har ført til mange flere deltar i gudstjenestene til menigheten hvor både barn og ungdommer har begynt i Bethel’s søndagsskole. Dette samarbeidet førte videre til at både gutter og jenter også fikk reise på overnattingstureri høstferien, hvor reise og opphold ble dekket av menigheten, og Bethel Bergen var invitert for å dele av disse erfaringene på inspirasjonssamlingen.

Elin Marøy, leder av diakoniteamet i Bethel Bergen, hadde åttejenter med utenlandsk opphav på overnattingsbesøk i høstferien, og snakket om hva det har betydd for menigheten å nå lengre ut ved å inkludere mange med flyktningbakgrunn inn i fellesskapet.

- Det har vært svært berikende for oss som kirke å legga tilrette for ferieopplevelsene, og så kjekt å se hvor glade barna blir av å få være med. Det er så fint å se nye vennskap vokse fram mellom barn som har langfartstid i kirken vår og barn som nå kommer inn i kirken med flyktningbakgrunn. Vi ser at de lett blir inkludert i gruppa, og hvor positivt dette er for integreringen i tillegg til at vi kan lære av hverandre. Det har ført til at vi har fått mye større mangfold i menigheten, og vi jobber for å rekruttere flere ledere som kan bidra til at alle barna skal bli sett og trives. Og det opplever vi å oppnå, for barna kommer tilbake gang på gang til søndagsskolen, i tillegg til at foreldre fra både Etiopia og Eritrea blir med på gudstjenestene våre, sier Elin.
Christian Dossou-Nonvide hadde et inspirerende innlegg med stor innlevelse når han delte ord for dagen. Foto: Diana Avalos Gil

Videre sier hun det var en stor opplevelse å komme sammen på samlingen til KIA.

- Det var så kjekt å bli invitert, jeg har aldri tatt del i så stort flerkulturelt fellesskap med så mange land representert før, og maten var kjempegod! Det er så verdifullt at KIA kan samle mennesker på denne måten, sier hun.

Gjennom hennes inspirerende innlegg, hvor 8 jenter med utenlandsk opphav stod fremme med henne og fremførte sangene «Gi meg Jesus» og «Står i din nærhet» som de hadde øvd på hjemme hos Elin i høstferien, så ble enda flere kjent med menigheten. Den fremoverlente menigheten hadde med seg 25 flygeblad for å invitere flere inn i fellesskapet, og førte til at enda flere med innvandrerbakgrunn kom på gudstjeneste hos Bethel dagen etter inspirasjonssamlingen. Slikt beriker både menigheter og enkeltpersonene, og er et viktig mål for KIA gjennom menighetsprosjektet.

Smaken av Etiopia

Siden mange med etiopisk og eritreisk bakgrunn er til stede på samlingen, var legen Bernt Lindtjørn invitert for å dele noen ord. For han er født av norske misjonærforeldre i Etiopia, og har bodd over 40 år i landet. Så det var både fengende og interessant å høre om hans opplevelser, hvor han delte historier om å ha blitt behandlet annerledes som utlending både i Norge og i Etiopia. Han er svært glad i den etiopiske kulturen, men når han snakker så kommer den nydelige lukten av det etiopiske måltidet sivende inn i møtelokalet, og deter tydelig at forsamlingen begynner å bli sulten.

De etiopiske kvinnene Rahel Darge og Mehalet Worku Arega kommer frem i etiopiske nasjonaldrakter for å dele noen ord om maten. De intervjues av KIAs frivillige medarbeider Sunniva Kvamsdal Sveen, som også har bodd et år i Etiopia hvor hun blant annet har jobbet for den norske ambassaden.

I am so happy to give something back to KIA that invites me to so many events, and also to the church of Bethel who took my son Emmanuel for such an encouraging vacation this summer, sier den dyktige kokken Rahel.
De etiopiske damene Rahel Darge og Mehalet Worku Arega forteller om den etiopiske middagen. Foto: Hallgeir Berge

God tid

Etter en nydelig middag og det store utvalget med kaker, så vardet også laget til etiopisk kaffeseremoni. Det er slik et flott fellesskap, men når en setter seg ned for å ta del i det så tar det tid. Og med så hyggeligprat og fellesskap kunne ikke samlingen avbrytes etter tre timer, slik planen opprinnelig var, men så begynte frivillige å bidra med opprydding og vi fikk låst oss ut etter en forfriskende samling.

Mye god mat stod klart til både store og små etter møtet. Foto: Hallgeir Berge
Jeg er så glad for at jeg og familien fikk ta del i denne store festen med forskjellige land og kulturer. Det var som en mosaikk, altså en fargerik dag, så jeg vil bare si tusen takk!, forteller den eritreiske trebarnsfaren Mesfin Asgedom.
Mehalet Worku Arega hadde kledd seg opp i etiopisk nasjonaldrakt, og laget en flott kaffeseremoni som avsluttet samlingen. Foto: Hallgeir Berge

Skrevet av / ta kontakt med
Hallgeir Berge
Regionleder Kia Vest
hallgeir.berge@kianorge.no48314146
se alle
Ved å klikke «Godta» aksepterer du lagring av cookies/informasjonskapsler på denne enheten. Cookies blir brukt til å utbedre side navigering, og samle brukerstatistikk for nettsiden for å forbedre innhold og brukeropplevelse. Du kan selv administrere hva du samtykker til ved å klikke på Preferanser. Les vår Personvernerklæring for mer informasjon.