En stor kake stod klar for å feire pinsen i fellesskap, laget av konditor Gezahegn Fikre (t.h.). Foto: Hallgeir Berge

Pinsefestival med tverrkirkelig gudstjeneste

Pinsen ble feiret med en flerkulturell økumenisk gudstjeneste og kakefest i Bergen, med mål om å skape møteplass for den mangfoldige kirkefamilien.
Det føltes som én stor sjel og én kollektiv bevissthet i hele kirken, forteller Tatyana Johansen, dirigent for det ukrainske koret Stefania.

Etter inspirasjon fra den tradisjonsrike Pinsefestivalen i Oslo ble regionleder i KIA Vest kontaktet av Norges Kristne Råd med mål om å få det etablert i Bergen også. Vi oppdaget så at Bergen Domkirke Menighet har tradisjon for å arrangere pinsegudstjeneste andre pinsedag på Kristkirketomten i Bergen, så vi ble enige om å samarbeide slik at flere kan delta for å oppleve en flerkulturell, økumenisk kristen tro.

Derfor planla vi et større arrangement i år, og i samarbeid med Domprost Gudmund Waaler inviterte KIA Vest med Bergen International Church, SALT Bergenskirken, Bethel Bergen, Den Anglikanske Kirke, Frelsesarmeen, deltakere fra migrantmenigheter og det ukrainske koret Stefania i planleggingen. Den opprinnelige planen var at engasjerte skulle møte og forberede påi KIAs møtelokaler halvannen time før gudstjenesten, med hjemmebakte boller og kaker, samt bære utallige stoler med til Kristkirketomten. Det eneste forbeholdet vi hadde var at det ville flyttes innendørs om det skulle bli regn.Og det var ikke altfor overraskende at regnet flommet ned denne dagen, som det ofte gjør i Bergen, så vi flyttet gudstjenesten inn i Mariakirken.

Domprost Gudmund Waaler ønsker velkommen til alle fremmøtte i Mariakirken. Foto: Per-Erik Gåskjenn

Variert program

Klokken 10 møtte en gruppe ved Johanneskirken for å gjennomføre pilgrimsvandring gjennom byens gater og inn til pinsegudstjenesten. Frelesarmeens blåsegruppe spilte preludium når vi gikk inn i den fullsatte Mariakirken, og Domprost Gudmund Waaler ønsket alle velkommen. Tekstlesing ble gjennomført på Swahili, engelsk, ukrainsk og norsk, og det ukrainske koret Stefania fremførte tre sanger. Pastor fra SALT Bergenskirken, Daniel Matthiesen, holdt en gripende tale om hvor høyaktuell pinsen er for oss hver dag, og det var rørende da presten fra Sri Lanka oppmuntret alle til å be Fader Vår på sitt eget morsmål. Da fylte kirkerommet seg med mange språk med samme budskap, og tankene gikk til bibelens fortelling om da Den hellige ånd kom ned til apostlene og de ble i stand til å forstå og å tale mange ulike språk.

Det ukrainske koret Stefania fremførte tre sanger, i nasjonaldrakter. Foto: Hallgeir Berge

Det ble en sterk opplevelse å få feire gudstjeneste i Mariakirken med så mange ulike menigheter til stede – vakker musikk og flott tale! Jeg gleder meg til vi går videre til flere økumeniske fellesarrangement, sier Gudmund Waaler, Domprost i Bergen.
Pastor i SALT Bergenskirken, Daniel Matthiesen, holdt preken. Frelsesarmeens blåsegruppe sitter ved siden av maleriet av Sankta Sunniva, som også kan kalles en kristen båtflyktning. Foto: Hallgeir Berge.

Fellesskap i etterkant

Det var oppmuntrede å komme sammen for å lovprise Gud på denne spesielle dagen. Vi åpnet KIAs møtelokale i Mariastuene i etterkant for kakefest og kirkekaffe der, da den etiopiske konditoren Gezahagn Fikre hadde laget en utsøkt kake til anledningen som rundt 100 personer fikk glede av. Vi kjente en glede av fellesskapet, og ble inspirert til å arrangere mer sammen.

Jeg er veldig begeistret over den gode samlingen i Bergen, og glad for at det er startet en felles vei der også. Dette kan utvikle seg. Slike initiativ er avhengig av ildsjeler, som det heldigvis er i Bergen også, sier Lemma Desta i Norges Kristne Råd.
Boller deles ut av Leake Tewelde til den fullsatte Mariastuen. Foto: Hallgeir Berge

Det var spesielt sterkt for mange flyktninger å komme sammen i fellesskap, og det skapte sterke følelser å høre sangene fra det ukrainske koret som med stor innlevelse fremførte sangene sine på ukrainsk i sin nasjonaldrakt. En annen viktig bidragsyter er Den Anglikanske Menigheten i Bergen, hvor deres kapellan var med i planleggingen i år som han har vært i tidligere pinsearrangement også. Han så betydningen av at flere deltok dette året.

Many thanks to KIA, Norges Kristne Råd, and Bergen Domkirke Menighet for helping to strengthen the good eceumnical work in Bergen with the Pentecost Festival service this year.  There was expanded participation from a variety of  denominations. The inclusion of the Ukrainian choir was a real highlight, which reminded us all of the many refugees in our midst. Not least, was the wonderful fellowship gathering in Mariastuen afterwards that gave us the important opportunity to get to know one another more deeply. Overall, it was wonderful to be united as one in Christ!, sier kappellan i Den Anglikanske Kirke i Bergen, Kirk Weisz.

Skrevet av / ta kontakt med
se alle
Ved å klikke «Godta» aksepterer du lagring av cookies/informasjonskapsler på denne enheten. Cookies blir brukt til å utbedre side navigering, og samle brukerstatistikk for nettsiden for å forbedre innhold og brukeropplevelse. Du kan selv administrere hva du samtykker til ved å klikke på Preferanser. Les vår Personvernerklæring for mer informasjon.